Uitstapjes in de omgeving


Hildegard van Bingen (1098 -1179)  heeft gecorrespondeerd met de Heilige  Bernardus van Clairvaux. De abdij die hij heeft gesticht "Abbaye de Fontenay" ligt op 18 km van ons Hildegardhuis en is zeker een bezoek waard. 

Maar er is veel meer te doen en te ontdekken in de Bourgogne. 

  • Wandelen in de prachtige natuur eventueel op gemarkeerde paden. U kunt kiezen tussen lange dagmarsen en korte wandelingen. 
  • Leuke oude plaatsjes.
  • Het is een oude streek dus veel historische bezienswaardigheden.
  • U kunt paardrijden, fietsen, golfen, rotsklimmen.
  • U kunt een escargotkwekerij bezoeken en een ezelinnenmelkerij.
  • Er zijn verschillende natuurlijke meren. In Montbard een prachtig overdekt zwembad voor de regendagen, met een deel in de openlucht en prachtige glijbanen. Een verwarmd zwembad in de natuur in Verrey sous Salmaise.


Wandelen en fietsen

Wij vinden dat ons Hildegardhuis bij uitstek geschikt is als vertrekpunt voor het maken van korte of lange wandelingen. Voor fietstochten heeft u een goede conditie nodig (heuvelachtig). Er is echter een lange fietsroute langs het kanaal van Bourgogne en deze is voor iedere Nederlandse fietser geschikt. De landelijke omgeving is prachtig. U kunt dit afwisselen met wandelingen in en rondom oude stadjes. Wij hebben wandelkaarten voor u klaarliggen.


Een kleine selectie van een aantal belangrijke bezienswaardigheden

Museoparc Alésia  (17,4 km)

In de voetsporen van Vercingétorix: het nieuwe archeologisch museum van Alésia, geopend in maart 2012. Het was rond de heuvel, in dit kleine, vredig plaatsje, genaamd Alise-Sainte-Reine, waar 52 jaar voor Christus de bekende slag plaats vond, waarmee Caesar met de overwinning op Vercingétorix heel Gallië aan het Romeinse Rijk toevoegde. Op de vlakte van Venarey les Laumes vindt u het interpretatiecentrum, gewijd aan het beleg van Alésia en de mythes van de Gallische oorsprong van Frankrijk. U komt oog in oog te staan met de invalshoeken van belegeraars en belegerden. 
Leer het leven van de mythische Galliërs kennen via workshops voor kinderen, schaalmodellen, films en slideshows. Laat u verrassen door de indrukwekkende reconstructies van het Romeinse legerapparaat  en ontdek de antieke voorwerpen die in deze plaats gevonden zijn.


Abbaye de Fontenay (18 km)

De abdij van Fontenay, vlakbij Montbard, is één van de oudste cisterciënzer kloosters van Europa, gesticht in 1118 door Bernard van Clairvaux in een moerassig dal. De schitterende romaanse kloostergebouwen hebben meer dan acht eeuwen getrotseerd en zijn in perfecte staat, de kerk de slaapzaal, de kloostergang. Het behoort tot een werelderfgoed beschermd door de UNESCO.


Chateau de Bussy-Rabutin (12,6 km) 

Kasteel Bussy-Rabutin, in het plaatsje Bussy Rabutin ligt in een mooi bosrijk dal, omgeven door een Franse tuin. Roger de Rabutin, graaf van Bussy, neef van Madame de Sévigné, was een roemruchte 17e-eeuwse vrijdenker en auteur van “L’Histoire amoureuse des Gaules”. Hij werd door de Zonnekoning, Lodewijk XIV, van het hof verbannen en uitte zijn woede door zijn herinneringen aan een losbandig liefdesleven op de wanden van zijn kasteel te schrijven en te schilderen, als een testament dat door alle vertrekken loopt : de Salle des Devises, de Salon des Hommes de Guerre, de Galerie des Rois, de Tour Dorée en zijn eigen slaapvertrek.


Vix, de prachtige schatten uit het Vorstengraf van Vix (28,7 km)

In de vallei van de Seine in de Bourgogne, departement Côte d’or, herbergt Châtillon-sur-Seine een fabelachtige archeologische schat uit de eerste ijzertijd. De beroemde amfora van Vix is de grootste vaas uit de oudheid. Ga ernaast staan en vergelijk haar met uw lengte! De vaas van Vix is 1,64 m hoog en weegt 208 kg. Haar inhoud is 1.100 liter. Het is een uniek object ter wereld!

Niet ver van het plaatsje Vix werd in 1953 de begraafplaats van een Keltische prinses blootgelegd. De prinses van Vix, ook genoemd de dame van Vix, is ongeveer dertig jaar oud geworden.

Het volgende werd gevonden:

  • Een pronkwagen, bronzen servies, aardewerk (40.000 stuks) en zilver.
  • Een grote gouden halsketting van 480 gram, die getuigt van de rijkdom en bijzondere rang van de vrouw in de Keltische maatschappij.
  • Een reuzengrote vaas met versieringen, meesterstuk van de schat. De amfora is gemaakt door Griekse bronsgieters in de 6e eeuw voor Christus. 


In het midden van de site werd in 2006 het Paleis van de Dame van Vix ontdekt, een complex met twee of drie ruimtes. Het hoofdgebouw is 35 bij 21 meter groot en de geschatte hoogte was 12 meter. In de omgeving liggen vijf grote grafheuvels, waarvan nu 3 zijn onderzocht.


Leuke stadjes in de nabije omgeving

Flavigny-sur-Ozerain (20,6 km) 

Flavigny-sur-Ozerain op zijn vooruitstekende rots is een romantisch plaatsje. De abdij, de middeleeuwse straatjes en de vestingmuren laten zijn grote verleden raden. Vergeet niet dat het pittoreske dorp, een van de mooiste dorpen van Frankrijk is. (un des plus beaux villages de France) De sfeervolle steegjes van Flavigny-sur-Ozerain slingeren tussen de huizen uit de middeleeuwen en renaissance. Tegenwoordig worden ze goed onderhouden door de zorgzame en gepassioneerde bewoners. Tijdens uw wandeling mag u de abdij Saint-Pierre niet overslaan, waar nu de anijsfabriek is gehuisvest. De bekende snoepjes hebben een twaalftal verschillende smaken, van de zwarte bes tot het viooltje. Ze zetten de culinaire traditie voort waar Saint Louis mee is begonnen. Natuurlijk is hun recept sinds de 16e eeuw onveranderd gebleven. Van deuren met openingen tot ronde torens vervolgt u uw bezoek met een mooie wandeling op de vestingmuren. En geniet van het prachtige panorama op de heuvels van de Auxois. 

Wist u dat? Flavigny-sur-Ozerain en zijn wijngaarden in 2000 als decor hebben gediend voor de film 'Chocolat' (van Lasse Hallström, met Juliette Binoche en Johnny Depp).
Vlakbij Flavigny vindt u ook de vignoble de Flavigny-Alésia. Hier kunt u wijnen proeven en kopen.


Semur-en-Auxois (31,9 km) 

Mooi oud vestingstadje, op een rotspunt in de kromming van de rivier de Armançon. Je komt de stad binnen via een middeleeuwse boogbrug. Er zijn vakwerkhuizen uit diverse periodes van de geschiedenis; de kerk uit 1225 is een schitterend voorbeeld van flamboyante Bourgondische gotiek. Ieder jaar worden in Semur middeleeuwse feesten gehouden met steekspelen en wedrennen.


Dijon een prachtige oude stad (59 km) 

Residentie van de Hertogen en hoofdstad van Bourgondië. 
Een roemrijk verleden, veel bezienswaardigheden, sport en recreatie, wijn, lekker eten, Dijon heeft het allemaal. In het voormalige paleis van de Hertogen en de Staten van Bourgondië, in het centrum van de stad, bevinden zich tegenwoordig het stadhuis en het Musée des Beaux-Arts. Een museum van Europees niveau, waar de grafmonumenten van de Hertogen te zien zijn, evenals een unieke collectie van middeleeuwse schilder- en beeldhouwkunst. Het beschermde stadscentrum omvat talrijke kerkgebouwen, herenhuizen en vakwerkhuizen. Dijon is ook een groene stad, met veel parken, tuinen en plantsoenen. Het (bevaarbare) Canal de Bourgogne loopt door de stad en vanaf de jachthaven is er een fitnessbaan (‘coulée verte’) tot buiten de stad.


Het natuurpark de Morvan ligt vlakbij met zijn vele prachtige stadjes, met name Vezelay is de moeite waard


Wandelkaarten en andere brochures wachten op u.


Workshop koken

© Hildegardhuis, een logeerdadres geïnspireerd door Hildegard van Bingen - Bourgogne - Frankrijk