Workshop koken introductie


Koken met Hildegard van Bingen

Regelmatig geven wij workshops, volgens de aanwijzingen van een vrouw uit de vroege middeleeuwen, de Heilige Hildegard van Bingen. 

Leer maaltijden bereiden volgens de inzichten van Hildegard van Bingen, leer welke ingrediënten zij aanraadt. Zij kijkt niet naar één aspect van voeding zoals b.v. de hoeveelheid vitamines, mineralen en spore-elementen, maar ook of er stoffen inzitten die de opname van deze voedingselementen blokkeren, of er gifstoffen in zitten, kortom ze kijkt naar de totale invloed van de groente, de vrucht… op onze fysieke en geestelijke gezondheid. Ook sluit zij het eten van eiwitrijkvoedsel zoals vlees, vis en zuivel, niet uit.

Bij een dieet volgens Hildgard van Bingen wordt vooral aandacht besteed aan voedsel dat van nature weinig giftige stoffen bevat of hoe de giftige stoffen uit het voedsel kunnen worden geëlimineerd, waardoor de lever en andere belangrijke organen minder werk hebben te verrichten. Zij spreekt over "viriditas", de levensgevende kracht die voeding voor ons moet hebben. Welk voedsel maakt vreugdevol en gezond en welk voedsel maakt triest en ziek. Door Hildegard's inzichten te volgen zult u merken dat de resultaten voor uw welzijn verbluffend zijn. 


Wat leert u?

De workshop "Vreugde en Gezondheid met de Kookpot" is niet zo zeer een workshop om te leren koken, maar u leert welke granen, kruiden, groentes, noten, vruchten, vlees- en vissoorten, zuivel en dranken u beter kunt kiezen en welke niet en waarom. Samen met u, koken wij gezonde Hildegardse maaltijden. U kunt zo de theorie direct toepassen en u krijgt handigheid in het klaarmaken van gerechten met een aantal typisch Hildegardse ingrediënten. Één van die ingrediënten is b.v. de graansoort spelt, waarbij wij een aanbevolen soort spelt gebruiken, de Triticum spelta "Oberkulmer Rotkorn". Met speltmeel bakken we brood, er is een ruim aanbod van spelt-pasta's, speltgries, spelt-couscous, speltrijst, speltgraan etc. Kortom u leert volwaardige gezonde Hildegardse maaltijden klaar te maken die ook nog lekker zijn.

Hildegard vindt niet alleen gezond eten belangrijk. Maar ook smaak, geur, presentatie, aandacht bij het klaarmaken en het opeten, dit alles maakt deel uit van haar visionaire kennis.

Wij zijn daarom ook heel blij met de samenwerking met Jacqueline Pietrowski, die regelmatig voor ons Hildegardse recepten schrijft. Hieronder ziet u een foto van één van haar recepten.

                                                                   

IMG_7850

Speltbrood met druiven


Hieronder vindt u drie extra pagina's voor de workshop koken met Hildegard van Bingen

Workshop "Vreugde en Gezondheid met de Kookpot"

of

Fotoimpressie workshop

of

Jacqueline Pietrowski en haar recepten naar Hildegard van Bingen
© Hildegardhuis, een logeerdadres geïnspireerd door Hildegard van Bingen - Bourgogne - Frankrijk